• Co każdy może zrobić dla ratowania klimatu? Poznaj mało znane metody!

    Informacje o zmianach klimatycznych docierają do nas ze wszelkich mediów. Obserwujemy je na co dzień, a czasem nawet odczuwamy dotkliwie. Dotyczą wszystkich kontynentów. Doświadczamy wzrostu globalnych temperatur powietrza i oceanów, topnienia lodowców oraz podnoszenia globalnego średniego poziomu morza. Razem z tymi zmianami jesteśmy narażeni na wzrost intensywności i częstotliwości wielu zjawisk klimatycznych, w tym ekstremalnych…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Sztuczna Inteligencja w obronie środowiska

    W ostatnich miesiącach jednym z głównych tematów publicznej debaty na całym świecie jest tzw. Sztuczna Inteligencja. Wiele uwagi poświęca się kwestiom możliwych zagrożeń, ale także licznych korzyści. Technologia ta daje wiele możliwości, a jej potencjał w usprawnianiu naszego codziennego życia nie został jeszcze w pełni odkryty. Wiele osób z pewnością zastanawia się np. nad tym,…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Bóbr – szkodnik czy sprzymierzeniec w walce z suszą?

    Bóbr to jedno z niewielu zwierząt, które tak jak człowiek, dostosowuje do swoich potrzeb otaczające go środowisko. Okazuje się, że mamy więcej wspólnych cech: żyjemy w rodzinach, jesteśmy indywidualistami, przystosowujemy się do zmiennych warunków środowiska. Jednak w skrajny sposób różnią nas działania. Działalność człowieka zmierza do zniszczenia przyrody, bóbr może przywracać właściwe stosunki wodne, utrzymywać,…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Czy 15 września zostanie przywrócony eksport zboża z Ukrainy?

    Na 15 września Unia Europejska wyznaczyła termin zniesienia embarga na import ukraińskiego zboża przez jej terytorium. Tymczasem polskie władze zapowiadają, że jeśli UE nie zmieni swojej decyzji, to samodzielnie przedłużą zamknięcie przejść granicznych dla TIR-ów ze zbożem.

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Przełom w odżywianiu – od karmy z owadów do mięsa komórkowego

    Suszone świerszcze chilli z limonką? Karma dla kota z larwami owadów? Pasza z owadzim białkiem? Burger z mięsa komórkowego? To już rzeczywistość! Zwiększająca się liczba ludności, szkodliwy wpływ tradycyjnej produkcji zwierzęcej na dewastację środowiska oraz wartości etyczne stwarzają konieczność wytwarzania alternatywnych źródeł białka. Prace badawcze naukowców przeszły do etapu produkcji. „Wiele przesłanek wskazuje na to,…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Zagadka sukcesu Schumacher Packaging: jak skutecznie zarządzać odpadami dla zrównoważonej przyszłości?

    Firma Schumacher Packaging, będąca jednym z czołowych producentów papieru do tektury falistej, konsekwentnie realizuje swoją misję, która obejmuje innowacje, tworzenie zrównoważonych rozwiązań oraz wdrażani odpowiedzialnych praktyk zarządzania odpadami. W obliczu globalnego kryzysu ekologicznego i zmian klimatycznych, celem firmy jest efektywne zarządzanie odpadami, dążąc do osiągnięcia zrównoważonej przyszłości. Innowacyjna technologia, z której korzysta Schumacher Packaging, pozwala…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Od odpadów do wartości: Innowacyjne transformacje w branży papierniczej

    Opolska firma Envipro Sp. z o.o. zajmuje się prowadzeniem badań oraz pracami wdrożeniowymi związanymi z wykorzystaniem surowców pozyskiwanych przy produkcji papieru do wspomagania uprawy roślin. 27 kwietnia 2023 r. w Łodzi, na sympozjum o tematyce „ODPADY W BRANŻY PAPIERNICZEJ – PROPOZYCJE ZAGOSPODAROWANIA”, omawiano rozwiązania dedykowane branży. Envipro Sp. z o.o. przedstawiła alternatywne rozwiązania dla branży…

    CZYTAJ WIĘCEJ

  • Wojna i kryzys przyspieszą zmiany w rolnictwie?

    W Kamieniu Śląskim zakończyły się największe w południowej Polsce targi rolnicze Opolagra. O opinię na temat trendów widocznych na wystawie nasz portal rozmawiał z Markiem Froelichem, prezesem Izby Rolniczej w Opolu.

    CZYTAJ WIĘCEJ

Przeglądaj aktualności wg kategorii: