Ilość pestycydów występujących w pomarańczach dostępnych w popularnych marketach zbadała Fundacja Pro-Test – niezależna organizacja badająca jakość produktów konsumenckich. Wyniki opublikowanych analiz zaskakują.
O wynikach nowego testu pestycydów pomarańczy sprzedawanych przez popularne dyskonty Fundacja Pro-Test napisała: „Koktajl pestycydów w pomarańczach z Lidla i Biedronki”. Badania wykazały obecność pozostałości pięciu pestycydów w pomarańczach z Biedronki i trzech – w pomarańczach z Lidla.
Jak podano w informacji prasowej z 19. lutego 2025 r., zawartość 548 pestycydów w pomarańczach zbadało akredytowane laboratorium na zlecenie Fundacji Pro-Test. Testowane pomarańcze przyjechały do polskich sklepów z Grecji (te oferowane w Biedronce) i z Hiszpanii (te zakupione w Lidlu).
Jakie są najważniejsze ustalenia testu?
Testy obecności pestycydów w pomarańczach wykazały, że:
- W żadnej z badanych próbek pomarańczy ilości pestycydów nie przekraczały obowiązujących norm, lecz mimo to niepokój budzą nieznane efekty współoddziaływania między sobą różnych szkodliwych substancji, czyli tzw. „efekt koktajlu”.
- Pomarańcze kupione w Biedronce zwierały imazalil – fungicyd zaklasyfikowany jako substancja potencjalnie rakotwórcza.
- Mimo że pomarańcze musiały przetrwać trudy transportu do Polski, okazały się mniej zanieczyszczone pozostałościami pestycydów od polskich jabłek. Dla porównania, w teście jabłek, który Fundacja Pro-Test opublikowała w marcu 2024 r., owoce z Lidla miały aż dziewięć różnych pestycydów, zaś z Biedronki – cztery.
Pełne wyniki testu pomarańczy są dostępne na stronie Fundacji Pro-Test: www.pro-test.pl