Owoce i warzywa w bańkach mydlanych? W innowacyjnej szklarni to możliwe!

Innowacyjna szklarnia
Innowacyjna szklarnia zbudowana na UPP Fot. UPP

Owoce i warzywa skąpane w bańkach mydlanych, aby lepiej rosły? Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię, a w zasadzie cieplarnię bąbelkową, która zapewni wzrost plonu i pomoże zmniejszyć ilość wykorzystanej energii.

Aby uzyskać optymalne warunki w szklarni tradycyjnej czy tunelu foliowym należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz znaczną emisję CO₂. W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50% wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję. Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą… mydlanej piany.

W innowacyjnej szklarni powstaje mydlana piana
W innowacyjnej szklarni powstaje mydlana piana Fot. UPP

Badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat 30. XX w. Pilotażowy europejski projekt tego typu skonstruowano w Norwegii, jednak dopiero w Poznaniu powstała technologia umożliwiającą wykonanie cieplarni na skalę przemysłową. Opracowano system sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputer klimatyczny wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online.

Po sukcesie I generacji przyszedł czas na testy i wdrożenie drugiej, ulepszonej o zupełnie inne, opatentowane generatory piany. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i pozwala na bardziej swobodną i efektywną produkcję piany.

W innowacyjnej szklarni powstaje mydlana piana
Fot. UPP

„Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym. Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła” – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu.

„Wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95% zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych” – dodaje..

Szklarnia posiada tzw. obieg zamknięty i wykorzystuje zaawansowany system sterowania klimatem. Nie ma tu emisji dwutlenku węgla, ponieważ gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40% i cieszyć się soczystymi pomidorami w środku zimy.

Więcej o projekcie w filmie: https://www.youtube.com/watch?v=4dqY3DOm7GE

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Google News

Bądź na bieżąco. Obserwuj nas w Google News!

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Owoce i warzywa w bańkach mydlanych? W innowacyjnej szklarni to możliwe! | ekoetos.pl