Marchewki równe i gładkie jakby zeszły prosto z taśmy produkcyjnej. Jabłka bez żadnej plamki. Na widok idealnych owoców i warzyw aż „oczy się śmieją”. Co kryje się za plonami bez chorób i bez oznak żerowania szkodników? Tony pestycydów, nawozów chemicznych, retardantów, antywylegaczy. Zatem jak powinien wyglądać „niepryskany” owoc?
Coraz większy nacisk kładziemy na zdrowie, odpowiednią dietę, aktywność fizyczną. Chcemy jeść zdrowo i wybierać nieskażone opryskami i sztucznymi nawozami warzywa i owoce. Tylko czy jesteśmy w stanie je kupić?
Fot. 1 Owoce i warzywa uprawiane bez chemii posiadają różnego typu „skazy”
Źródło: Pixabay
Opryski roślin – jakie są rodzaje oprysków
Rośliny uprawne, owoce i warzywa poddawane są opryskom niemal we wszystkich stadiach wzrostu. U roślin rolniczych traktowanie chemią zaczyna się już od zaprawy nasion. W przypadku np. śliw zabezpiecza się chemicznie już glebę, jeszcze przed założeniem sadu, a opryski drzew rozpoczyna się jeszcze w okresie bezlistnym, kontynuując przed kwitnieniem, w trakcie kwitnienia, po kwitnieniu, w trakcie zawiązywania owoców, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców, a nawet po zbiorze. Brzmi groźnie?
Wszystkie chemiczne środki służące do zwalczania szkodliwych organizmów nazywa się pestycydami. Można wyodrębnić wśród nich m.in.:
- fungicydy – środki grzybobójcze;
- herbicydy – środki zwalczające chwasty;
- insektycydy – owadobójcze;
- moluskocydy – zwalczające ślimaki
- nematocydy – zwalczają nicienie.
Hodowla nowych gatunków odmian dąży w kierunku tworzenia roślin jak najbardziej odpornych na choroby i szkodniki, lecz jest to zadanie trudne i przy obecnych możliwościach nauki nie możliwe w 100%, chociaż wzrost wiodącego trendu produkcyjności jest ściśle związany z trendem hodowli roślin odpornych.
Fot. 2 Warzywa „jak z katalogu” uprawiane są zazwyczaj przy zabiegach chemicznych
Źródło: Pixabay
Co to jest karencja oprysku?
Chemiczne środki ochrony roślin mają wyznaczony okres karencji. Karencja jest to czas, który musi upłynąć od momentu zastosowania preparatu ochrony roślin do zbiorów rośliny przeznaczonej do spożycia.
Można by wierzyć w uczciwość producentów owoców i warzyw oraz system kontroli, dzięki którym na rynek powinny trafiać produkty bez pozostałości środków chemicznych, chociaż jest wiele organizacji badających np. owoce i warzywa w marketach, a następnie podających przekroczone w nich związki chemiczne.
Konieczność masowej produkcji, wymusza na producentach zużywanie dużych ilości różnego typu nawozów, antybiotyków, czy pestycydów. Chcemy kupować dużo i tanio, a to prowadzi do trybu zamkniętego koła.
Na czym polega rolnictwo ekologiczne?
W poszukiwaniu produktów pozbawionych chemii docieramy na półki z owocami i warzywami uprawianymi ekologicznie. Produkcja ekologiczna żywności to taka, która odbywa się przy udziale naturalnych metod. Gospodarstwa ekologiczne posiadają certyfikaty, które winne być pokazane przy wystawionych na sprzedaż owocach i warzywach.
Produkty ekologiczne ze względu na bardziej skomplikowaną, a nawet poniekąd utrudnioną metodę pozyskania, charakteryzują się wyższymi cenami. Należy zwrócić uwagę na oznaczenia. Warto upewnić się, że pięciocyfrowy kod produktu rozpoczyna się od cyfry 9. To informacja, że wytwórcą jest gospodarstwo ekologiczne i jedzenie nie było wyprodukowane przy użyciu sztucznych nawozów i pestycydów.
Fot. 3 Niektóre drzewa owocowe wydające owoce bez „mieszkańców” muszą być `wielokrotnie traktowane preparatami chemicznymi
Źródło zdjęcia: Pixabay
Zakupy na rynku – targu
Wiele osób w poszukiwaniu zdrowej żywności wybiera się na zakupy na pobliskie miejscu zamieszkania ryneczki, czy targowiska. Tutaj niekwestionowany jest wgląd w certyfikat gospodarstwa ekologicznego lub jeżeli chodzi o zakupy owoców i warzyw bez oprysku – pozostaje wiara w uczciwość sprzedającego .
Jak wybrać niepryskane owoce i warzywa bez certyfikatu? Sprawa jest prosta. Intensywne stosowanie pestycydów pozwala na wyhodowanie plonów jak z katalogu. Owoce bez plamek i „lokatorów” oraz warzywa o idealnym wyglądzie pozwalają przypuszczać, że były uprawiane przy wspomaganiu środków chemicznych.
Plony niewyglądające imponująco, o różnej wielkości, „pomalowane” plamkami chorób prawdopodobnie nie były, przynajmniej intensywnie pryskane.
Warto zaznaczyć, że choroby roślin nie są szkodliwe dla ludzi. Następstwa tych chorób, jak pleśnie, zgnilizny mogą już nie być obojętne dla zdrowia.
Zatem jakie owoce i warzywa wybrać? Unikam tych idealnych, a „robak” w czereśni – nie szkodzi!
Bardzo ciekawy artykuł
Z owocami i warzywami jak z Instagramem, wszystko musi być piękne i bez skaz. Wyidealizowany świat nie omija jedzenia.