Wrocławskie przedszkola mogą się pochwalić wyjątkową troską o środowisko i zwierzęta. Po sukcesie pilotażowego programu wprowadzono tzw. Zielony Dzień, kiedy raz w tygodniu we wszystkich placówkach serwowany będzie posiłek bez mięsa. Będzie to również dzień edukacji zarówno w kwestiach żywieniowych jak i ekologicznych i klimatycznych. Ponadto wiele szkół wprowadza na stałe obce wegetariańskich posiłków pod okiem dietetyków. Jest to niesamowicie ważny krok dla promowania zdrowych nawyków żywieniowych!
Wrocław staje się przykładem promującym ekologiczne i etyczne rozwiązania żywieniowe. Miasto wpisało bezpieczeństwo żywnościowe do strategii rozwoju Wrocław 2050. W tym projekcie zwracają szczególną uwagę na najmłodszych obywateli, gdyż kształtowanie nawyków od dziecka pozwoli na utrwalenie ich w przyszłości.
„Zielony Dzień” – bezmięsny dzień we wszystkich przedszkolach
W jeden, dowolnie wybrany dzień w tygodniu dyrektorzy i społeczności szkolne będą wprowadzały posiłki wegetariańskie dla dzieci uczących się we wrocławskich przedszkolach. Do programu przystąpią chętne placówki, jednak propozycja ta została odebrana bardzo pozytywnie zarówno przez dzieci jak i rodziców.
„Wrocław wprowadza także tzw. Zielony Dzień, czyli raz w tygodniu we wszystkich placówkach będzie dzień bez mięsa. Ma to być nie tylko dzień, w którym serwowany jest posiłek bezmięsny, ale też dzień edukacji – dotyczącej zdrowej żywności, żywności roślinnej, kwestii ekologicznych i klimatycznych” – wypowiada się doktor Robert Maślak, biolog i radny miasta Wrocławia dla portalu bezpiecznazywnosc.org.

Projekt „Zielonego Dnia” jest pomysłem wrocławskich radnych Lewicy i cieszy się dużym poparciem zarówno dzieci jak i rodziców.
Dieta wegetariańska do wyboru w kolejnych przedszkolach
Po sukcesie programu pilotażowego, który wprowadzał jadłospis wegetariański jako opcję od wyboru w 11 wrocławskich placówkach, chęć dołączenia wyraziło kolejne 20 szkół i przedszkoli!
„Po kilku miesiącach testów mogę śmiało powiedzieć, że to działa. Dzieci jedzą dania wegetariańskie z apetytem” – wypowiada się Grażyna Karczewska, dietetyczna z Kuźni Zdrowych Nawyków dla wraclaw.pl.
Dieta została przygotowana przez dietetyków zgodnie z wytycznymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Ponadto koszt takiego posiłku jest taki sam jak standardowych dań.
„Poszerzenie programu bezmięsnych posiłków we wrocławskich szkołach to krok o znaczeniu zdrowotnym, edukacyjnym i środowiskowym. To sygnał, że miasto myśli o przyszłości dzieci i naszej planety. Cieszę się, że postulaty klubu Lewicy o prawo do wyboru w szkolnych stołówkach są dziś realizowane, i że program ten będzie poszerzany. On nie odbiera wyboru-przeciwnie, poszerza go i uczy otwartości na różnorodne, wartościowe formy żywienia” – o plusach projektu opowiada doktor Robert Maślak.

Ponadto dzieci uczą się przez zabawę i samodzielne zdobywanie doświadczenia. W przedszkolu nr 121 „Zielone Przedszkole” dzieci raz w tygodniu uczą się gotować! Pieką chleb, robią same kanapki, czy wzbogacają swoją wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia przez kulinarne zabawy. Zmiana nawyków od najmłodszych lat jest niezwykle ważna, a efekty widać już po krótkim czasie. W przedszkolach dzieci przyzwyczajają się do zdrowych rozwiązań np. przysmakiem – nagrodą stają się jabłka zamiast batoników.
Zdrowe warzywa z wrocławskiej Miejskiej Farmy
Od kilku lat z sukcesem rozwija się świetna inicjatywa – Miejska Farma, gdzie na 2,5 hektarach hodowane są ekologiczne warzywa. Uprawiane w słońcu, bez chemii i środków ochrony roślin trafiają później do wrocławskich żłobków i przedszkoli.
„Po pierwsze mamy warzywa dobrej jakości. Po drugie wiemy, co dzieci jedzą, a warzywa przywożone są z niewielkiej odległości od miasta, ograniczając tym samym emisje z transportu. Nadmiar trafia do ośrodków pomocy społecznej, więc miasto dba o to, żeby żywność się nie marnowała” – opowiada o inicjatywie doktor Robert Maślak.

W 2024 roku zebrano 50 ton zdrowych warzyw z Miejskiej Farmy. Z tego programu skorzystało ponad 4 tysiące osób – w tym 16 żłobków, 10 przedszkoli, a z nadwyżek hodowlanych placówki DPS. Z tej inicjatywy dzieci również uczą się, skąd jedzenie bierze się na ich talerzach oraz w jaki sposób jej wytwarzać z szacunkiem dla natury.
Ponadto Miejska Farma jest miejscem pracy dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, co zwiększa ich kompetencje i edukuje pracowników, dając im szansę na zwiększenie swoich szans na rynku.
Wrocław może stać się przykładem dla innych dużych miast jak można wprowadzać zdrowy styl życia i kształtować ekologiczne nawyki już od najmłodszych lat. Jesteśmy ciekawi jak przyjmie się „Zielony Dzień” w kolejnych wrocławskich placówkach.
Źródła:
bezpiecznazywnosc.org









