Prototyp kulki mięsnej pochodzącej z mięsa komórkowego zaprezentowała polska firma LabFarm. Prezentacja odbyła się podczas konferencji ProVeg New Food Forum. Mięso komórkowe w postaci meatballa zostało uprzednio poddane obróbce termicznej.
LabFarm jest polską firmą, której hasłem jest „zjeść kurę i mieć kurę”, a ideą hodowanie prawdziwego mięsa bez cierpienia zwierząt. Z korzyścią dla ludzi, zwierząt i planety”. Twórcą LabFarmu i głównym inwestorem firmy jest Jarosław Krzyżanowski, właściciel drobiarskiej grupy KPS Food.
Mięso komórkowe i inne alternatywne źródła białka wzbudzają duże nadzieje i emocje, ciesząc się dużym zainteresowaniem. Dlatego zaprezentowanie 12 czerwca 2024 podczas New Food Forum polskiego meatballa z mięsa komórkowego jest swego rodzaju przełomem i stanowi krok ku masowej konsumpcji „mięsa z probówki”.
– LabFarm jest pierwszą firmą w Polsce, która podjęła się produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych i mamy ambicję, być liderem nie tylko w naszym kraju, ale i w tej części Europy. W naszej opinii możliwe jest, by to właśnie Polska stała się europejskim hubem hodowli komórkowej, mamy do tego wszelkie predyspozycje – powiedział PAP Wiesław Macherzyński, COO LabFarm.
LabFarm planuje także rozwinąć działalność spółki także w sektorze produkcji karmy dla psów i kotów. Z raportu ProVeg wynika, że 47% właścicieli kotów i 48% właścicieli psów prawdopodobnie lub zdecydowanie karmiłoby swoje zwierzęta mięsem komórkowym, gdyby przedstawiono im prosty opis produktu i korzyści.
Zakupem polskiego mięsa komórkowego do produkcji jakościowej karmy dla zwierząt domowych jest zainteresowany brytyjski partner LabFarm. Odbyły się już rozmowy w tej sprawie.
Na ten moment w Polsce i Unii Europejskiej jest brak regulacji prawnych pozwalających na sprzedaż i serwowanie dań z mięsa komórkowego, jednak prezentacja meatballa zbliża nas do mięsa wyprodukowanego bez cierpienia zwierząt na talerzu.