Nie marnuj żywności – Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnotrawstwie Żywności

żywnością
Na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności, a w ujęciu masy strat jest to około 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia Źródło zdjęcia: Pixabay

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60% żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rusza z kolejną edycją kampanii „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość”. Przypominamy, że jedzenie to nie tylko towar – to owoc pracy rolników, to zasoby naturalne i czas. Szanujmy żywność, bo każdy jej kawałek ma swoją wartość.

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnotrawstwie Żywności. Ten dzień to dobra okazja, aby przypomnieć o kilku zasadach, które pomogą nam we właściwym gospodarowaniu produktami spożywczymi.

Zasada 4 P – czyli jak nie marnować żywności

Planuj

  • Twórz listy zakupów: zanim pójdziesz do sklepu, sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni, aby uniknąć kupowania produktów, które masz już w domu. 
  • Planuj posiłki: zastanów się, jakie dania przygotujesz w danym tygodniu i kupuj tylko te składniki, które są Ci potrzebne.

Przechowuj we właściwy sposób

  • Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach: dbaj o właściwą temperaturę i szczelne opakowania, aby wydłużyć świeżość produktów. 
  • Regularnie sprawdzaj daty ważności: przeglądaj lodówkę i spiżarnię, aby wykorzystać żywność, której termin ważności zbliża się do końca. 

Przetwarzaj

  • Wykorzystuj resztki: nie wyrzucaj niezjedzonych resztek, ale wykorzystaj je do przygotowania nowych potraw, np. zupy, pasztety. 
  • Rób przetwory: z owoców można przygotować dżemy i kompoty, z warzyw kiszonki – zawekowane produkty można przechowywać dłużej. 

Podziel się 

  • Oddawaj nadwyżki: jeśli masz żywność, której nie zdążysz wykorzystać, podziel się nią z potrzebującymi. 
  • Korzystaj z lodówek społecznych: wspieraj inicjatywy, takie jak lodówki społeczne, gdzie można zostawić produkty dla innych.
żywności
Autor: Luigi Bertello Photo – stock.adobe.com

Dlaczego niemarnowanie żywności jest priorytetem?

W obliczu troski o zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, w dobie narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania łańcuchów dostaw, walka z marnowaniem żywności staje się kluczowym wyzwaniem dla wszystkich krajów.

W krajach bogatych żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim w gospodarstwach domowych.

Marnowana na całym świecie żywność odpowiada za 8 proc. globalnej emisji CO2. Marnowanie to także strata energii i wody.

Ok. 5 mln ton żywności marnowanej rocznie w Polsce oznacza:

  • 126 kg żywności zmarnowanej w przeliczeniu na jednego Polaka, w Europie średnio to 179 kg, a w krajach afrykańskich zaledwie 10 kg na osobę;
  • aż 92 kg żywności, która trafia do kosza w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba;
  • przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 3 tys. zł. Najczęściej w koszu lądują pieczywo, wędliny, świeże owoce i warzywa. Jak ważną rolę odgrywa ten problem we współczesnym świecie, świadczy chociażby fakt, że próby jego rozwiązania podejmowane są globalnie.

Marnotrawstwo żywności w liczbach

  • Na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności, a w ujęciu masy strat jest to około 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia.
  • Na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się niemal 5 mln ton żywności. *Dane na podstawie badań przeprowadzonych w ramach projektu pn. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” (PROM).
  • Najwięcej marnują konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln żywności trafia do kosza.
  • Co sekundę do kosza trafia 150 kg jedzenia, którego część wciąż nadaje się do wykorzystania.

Więcej informacji można znaleźć na stronie kampanii „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość”https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zywnosc-to-wartosc

Źródło: gov.pl

Google News

Bądź na bieżąco. Obserwuj nas w Google News!

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odpady w Nowej Gospodarce

Wesprzyj nas!

Dołącz do społeczności ekoetos.pl i wspieraj naszą misję! Dzięki Twojemu wsparciu będziemy mogli tworzyć jeszcze więcej wartościowych treści i rozwijać nowe funkcjonalności portalu. Dziękujemy!
Postaw nam kawę na buycoffee.to

Bądź na bieżąco!

Nie lubisz spamu? Świetnie! My gramy czysto. Cenimy Twój czas i nie zasypiemy Cię nieistotnymi wiadomościami.
Zapisz się do newslettera i bądź krok przed innymi!