Organizowane przez Lasy Państwowe wyzwanie „Natura od kuchni” dla Kół Gospodyń Wiejskich potrwa do 30 września. Konkurs ma na celu wypromowanie lasów oraz pochodzącej z nich zdrowej żywności.
Żywność pochodząca z lasów pozostaje w Polsce niewykorzystaną niszą. Organizowany przez Lasy Państwowe konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Wyzwanie zostało rzucone Kołom Gospodyń Wiejskich, które z pewnością mogą się poszczycić sporymi umiejętnościami i wiedzą w tym zakresie. Organizatorzy wierzą, że ich zapał oraz pasja do gotowania wypromują nie tylko leśne kulinaria, ale również ogólną wiedzę na temat lasów.
Konkurs polegać będzie na przedstawieniu własnych pomysłów na promocję lasów oraz zdrowej, leśnej żywności. Organizatorzy nie mają zamiaru ingerować w kreatywność uczestników, dlatego ilość koncepcji jest nieograniczona. Dla laureatów Lasy Państwowe oferują granty w wysokości do 5 tysięcy złotych. Ponadto organizatorzy planują zebranie wszystkich pomysłów oraz wydanie ich w darmowej publikacji „Dzika kuchnia. Dobre z lasu”.
W świecie, w którym postępuje globalizacja, akcje typu „Natura od kuchni” są szczególnie ważne i potrzebne, by nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji. Atutem naszego kraju są piękne lasy i bogactwo ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego.
Edward Siarka, sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami konkursu na stronie Lasów Państwowych.
Źródło: Lasy Państwowe