Sztuczna Inteligencja to temat, którego nie da się dziś ominąć. W ostatnim czasie najczęściej mówi się o jej negatywnych skutkach i potencjalnych zagrożeniach, np. dla rynku pracy. Warto jednak zauważyć także pozytywne aspekty jej praktycznego zastosowania. AI może choćby pomóc w ograniczeniu marnotrawienia żywności. W jaki sposób?
AI przeanalizuje zawartość śmietnika
O tym, że Sztuczna Inteligencja pomaga w ochronie środowiska, wiemy już od dawna. Jak donosi „The New York Times”, sklepy spożywcze oraz restauracje wykorzystują ją do analizy wyrzucanej żywności. W ten sposób chcą ograniczyć jej marnotrawstwo.
Marnowanie żywności to powszechny i poważny problem. Szacuje się, że nawet 30-40% produktów spożywczych wytwarzanych w Stanach Zjednoczonych nie zostaje zjedzone, tylko trafia do kosza. A stamtąd często na wysypiska, zamiast do przetworzenia. W Europie wcale nie jest po tym względem dużo lepiej. Na terenie UE marnuje się ok. 20% żywności.
To oczywiste straty finansowe, ale także środowiskowe, gdyż zmarnowane jedzenie trzeba było wyprodukować, emitując gazy cieplarniane, stosując szkodliwe pestycydy i nawozy, a także zużywając zasoby wody.
Aby ograniczyć marnowanie żywności, zaczęto szkolić Sztuczną Inteligencję do analizowania śmieci z restauracji oraz sklepów spożywczych. AI jest w stanie rozpoznać rodzaje wyrzucanej do śmietników żywności i określić jej ilość. Przygotowane następnie raporty pozwolą podjąć decyzję, których produktów zamawiać mniej.
Analiza zawartości śmietnika przez Sztuczną Inteligencję. Jak wygląda to w praktyce?
W przypadku sklepów spożywczych skutecznym sposobem ograniczenia marnotrawstwa są systemy monitorujące ilość zapasów oraz zachowanie klientów. Jeśli dany produkt schodzi wolniej z półek, należy sprowadzać go mniej, aby wyeliminować ryzyko przekroczenia terminu ważności lub zepsucia się.
Restauracje montują natomiast kamery nad koszami na śmieci. Obraz jest analizowany przez AI, a otrzymane dane pozwolą nie tylko ograniczyć zamówienia produktów do przyrządzania potraw, ale też umożliwią odpowiednie zmniejszenie porcji lub wycofanie części pozycji z menu.
Marnowanie żywności to realny problem, który niekorzystnie wpływa na środowisko, a także powoduje straty finansowe. Wykorzystujące Sztuczną Inteligencję rozwiązania to skuteczny sposób, na ograniczenie marnotrawstwa, choć do jego wyeliminowania jeszcze daleka droga.
Autor: Paweł Pałasz