Na świecie istnieje ponad 20 tysięcy gatunków pszczół, z czego 800 występuje w Europie. Dzięki inicjatywie Słowenii, chcącej podkreślić znaczenie pszczół w pozyskiwaniu żywności, 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół.
Pszczoły nie tylko produkują miód, ale też zapylają blisko 80% roślin. Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni Ziemi, ilość produkowanej żywności spadłaby drastycznie. 3/4 spożywanej przez nas roślinności wyginęłaby, a co za tym idzie – z powierzchni Ziemi zniknęłyby też gatunki zwierząt, które również żywią się roślinami zapylanymi przez pszczoły.
MASOWE GINIĘCIE PSZCZÓŁ
Na obecną chwilę spośród kilkudziesięciu gatunków pszczół, 7 z nich zostało sklasyfikowanych przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) jako krytycznie zagrożone, 46 jako zagrożone, 24 jako narażone i 101 jako bliskie zagrożenia. Masowe wymieranie rojów pszczelich spowodowane jest coraz trudniejszymi warunkami panującymi w środowisku naturalnym. Mowa tu nie tylko o rosnących hałdach śmieci i coraz wyższej koncentracji metali ciężkich w pobliżu wysypisk, ale także o rosnącym użyciu środków chemicznych w rolnictwie, które są toksyczne dla pszczół, a nawet o falach telefonii komórkowej, które zakłócają system nawigacyjny pszczół i uniemożliwiają im powrót do ula.
JEDZENIE, UBRANIA, LEKI – BEZCENNE ZNACZENIE PSZCZÓŁ
Ponad 300 000 gatunków roślin (87% światowych zasobów) jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Dzięki ciężkiej pracy pszczół mamy zapewnione nie tylko warzywa i owoce, ale też ubrania, leki i kosmetyki. Dla przykładu: z bawełny zapylanej przez pszczoły wykonane są noszone przez nas dżinsy i koszulki, a na pszczelim wosku bazuje większość kosmetyków, z których na co dzień korzystamy.

KOŁO RATUNKOWE DLA PSZCZÓŁ, CZYLI CO MOŻEMY DLA NICH ZROBIĆ?
Światowy Dzień Pszczół to okazja do refleksji nad tym, jak możemy na własną rękę pomagać pszczołom. Istnieje na to wiele sposobów.
Możemy chociażby ugościć pszczoły w przydomowych ogródkach czy na balkonach. Jeśli decydujemy się na sadzenie roślin, wybierajmy gatunki, które stanowią dobre źródło pokarmu dla pszczół, tzn. zawierają odpowiednio dużą ilość nektaru i pyłku. Są to m.in. lawenda, jeżówki czy macierzanka. Warto też postawić na różnorodność i posadzić kilka gatunków o różnych terminach kwitnienia – tak, by pszczoły miały pożywienie o każdej porze roku.
Dodatkową pomocą i wsparciem dla pszczół będzie zakładanie łąk kwietnych wokół domostwa (zamiast trawników), a nawet na balkonie (w formie doniczkowej), zbudowanie dla nich specjalnych domków, unikanie wypalania liści i traw, które stanowią gniazda i kryjówki dla wielu gatunków owadów oraz ograniczanie środków chemicznych, którymi spryskuje się rośliny.